Förbättra din ekonomi: Börja med att ta kontroll.

TV3 och Viaplay kör Lyxfällan för att visa hur man får kontroll över sin ekonomi. Deras koncept är enkelt men passar inte alla. Tex är det svårare för dig att köpa en begagnad bil när du inte kan erbjuda TV-reklam. En loppis hjälper inte alla att betala av miljonskulder och en coach kanske passar vissa men den enda som tjänar på att alla ska ha en coach är coachen.

Jag kommer i en serie inlägg att ge tips på hur du kan förbättra din ekonomi. Du får gärna kommentera och ställa frågor nedan.

Det som krävs för att man ska ha en bra ekonomi långsiktigt är att ha högre inkomster är utgifter. Det kan låta logiskt och är det också. Svårigheten är att nå dit. Något som många glömmer på vägen när de upplever att de behöver mer pengar är att det är tvådelat. Man kan antingen höja intäkterna eller sänka kostnaderna. Eller så kombinerar man det.

Jag kommer i en serie blogginlägg beskriva hur man kan göra för att förbättra sin ekonomi. Alla kan göra det, även om inte alla tips gäller alla.

Men för att lyckas måste man oftast veta på ett ungefär hur det ser ut. Vilka inkomster och utgifter har du varje månad? Vilka månader är det extra utgifter? Vilka månader får du in extra pengar? Vad kan du påverka och vad kan du inte påverka?

Enklast är att göra en budget. Konsumentverket har en mall. Jag gillar Excel, men det är ju olika. Vill du använda Excel så har jag bifogat den mall jag använder. Du kan ladda ner den och ändra som du vill. Undrar du över något så kan du alltid fråga i kommentarsfältet här nedan, men ange ingen personlig in formation.

Din bank eller ditt kortbolag vet oftast väldigt mycket om hur du slösar dina pengar. Så det kan vara klokt att titta tillbaks några månader och se hur mycket du gjort av med där för att förstå vad du gör av med pengar på utöver räkningarna. Det viktigaste är att du är ärlig mot dig själv och inte ”glömmer” sånt som du vill slippa tänka på, tex att du varje morgon köper en kaffe på väg till jobbet, eller varje fredag slösar allt för mycket på en utekväll.

Inom kort återkommer jag med tips på både hur man kan höja sina intäkter och hur man kan sänka sina kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...