Förbättra din ekonomi – öka inkomsterna

Steg ett är att kontrollera vad man tjänar efter skatt. Tänk på allt, vilket innefattar lön, bidrag, eventuella andra intäkter som aktieutdelningar etc. Sen är frågan hur man kan höja det. Här nedan kommer några förslag. Jag inser att inte allt passar alla, men förmodligen är det något som passar dig – om du verkligen vill höja din inkomst.

Höj din lön

 1. Byt till ett bättre betalt jobb: Om du känner att din nuvarande anställning inte ger tillräckligt med inkomst kan det vara värt att utforska andra möjligheter på arbetsmarknaden som erbjuder högre löner och förmåner.
 2. Förhandla om lönen: Om du har goda skäl att tro att du förtjänar en högre lön, kan det vara värt att ha en konstruktiv diskussion med din arbetsgivare om att justera din lön.
 3. Fokusera på karriärutveckling: Genom att ständigt utveckla dina yrkeskunskaper och bli mer värdefull på arbetsmarknaden kan du öka dina chanser till befordran och därmed högre lön.
 4. Skattejämkning höjer inte din inkomst, men den kan tidigarelägga den. Behöver du pengarna bättre nu än nästa sommar så kan det vara värt att överväga. Det innebär att man räknar om hur mycket skatt du ska betala varje månad och om du brukar få tillbaks pengar på skatten kan det var en bra idé. Dock betyder det inte att du får mer pengar – utan det tvångssparande som skatteåterbäringen innebär försvinner. 

Jobba extra

 1. Starta en egen verksamhet: Att starta en egen företagsverksamhet kan ge dig möjlighet att tjäna mer pengar, särskilt om du har en unik affärsidé eller specialiserade färdigheter.
 2. Utöka din arbetsbörda: Om det är möjligt inom ditt yrkesområde kan du överväga att ta på dig extra arbete eller frilansuppdrag för att öka din inkomst.
 3. Kan du göra mer inom annat område, tex köra åt Foodora eller jobba extra på helgerna som personlig assistent? Det behöver inte bara vara vanliga jobb. Det kan också handla om att vara god man för någon eller att ställa upp i styrelsen för en bostadsrättsförening. 
 4. Jag vill också slå ett slag för Hemvärnet. Även om det inte är främst för pengarna man gör det så kan det bli lite extrapengar när man fullgjort sitt kontrakt. Dock ska man vara medveten om att ifall man tjänar mer än Försäkringskassans gräns så förlorar man på att tjänstgöra för försvaret.
 5. Utveckla och sälj din expertis: Om du har särskilda kunskaper eller färdigheter kan du överväga att erbjuda konsulttjänster eller sälja produkter som bygger på din expertis.
 6. MLM-företag, dvs såna som Tupperware, Forever Living Products och andra företag som bygger på att man i pyramidform köper lite billigare än man säljer vidare. Det passar inte alla, men har du tex en frisersalong så kan ju schampon och hudvårdsprodukter passa. Använder du redan dessa produkter och gillar dem så tycker jag också du kan sälja dem. Däremot är det inget jag rekommenderar för alla. För många köper grejer som de sen inte lyckas sälja.

Investera

 1. Genom att placera dina pengar på olika investeringar kan du potentiellt tjäna pengar genom avkastning och kapitalvinster. Det är viktigt att utbilda dig själv om olika investeringsalternativ och vara medveten om riskerna som är förknippade med investeringar. Jag vill särskilt varna för alla annonser om att bli rik snabbt. Kom ihåg att risk och chans hör ihop. Om det är stora chanser att vinna, så är det också stora risker att förlora. Om någon lovar att det är en riskfri investering så gå därifrån. Det finns inga riskfria investeringar.
 2. Skapa en passiv inkomstkälla: Försök att bygga upp en passiv inkomstkälla genom att till exempel investera i fastigheter för att hyra ut eller skapa digitalt innehåll som genererar reklamintäkter.
 3. Kan du hyra ut något, tex ett rum, din parkeringsplats? Har du bil, sommarstuga eller husvagn som någon kan vilja hyra när du inte använder det? Även tex verktyg eller tält kan hyras ut

Sälj det du inte behöver:

Ytterligare en möjlighet är att sälja något. I första hand sånt som du äger. Det ger ingen stadig inkomst, men kan tex användas för att sänka kostnader eller investera i sånt som ger stadig inkomst. 

Tjäna pengar på din hobby

Något som ligger nära att sälja det du inte behöver är att köpa billigt och sälja dyrt. Kan du något om något när det gäller värdet på begagnat? Är du tex duktig på bildelar, gamla klockor, använda kläder, möbler etc? Då kan du kanske köpa billigt och sälja dyrare. Möjligen också med tillägg av att du reparerar/målar om eller stylar om det du köpt, för att öka värdet.

Om du gillar att handarbeta, oavsett om det är att snickra eller sticka kan du tjäna pengar på att sälja det du tillverkar.

Spelar du poker så vet du redan att det går att tjäna pengar på, men det gäller även om du spelar något annat och är duktig på det. Du kan tjäna pengar både genom att tävla eller att visa andra, antingen mot en avgift (tex PT eller pokercoach) eller genom tex visa på Youtube och tjänar pengar på annonsförsäljning. Är du jägare/fiskare/bärplockare så kan du sälja fångsten.

Har du fler ideer så kommentera gärna nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...