Höjd eller sänkt pensionsålder?

Torbjörn Jerlerup skriver som vanligt klokt, denna gång om pensionsåldern. Han vill sänka pensionsåldern. Jag håller bitvis med. Även om Torbjörn är inne på möjligheten att välja och att alla inte orkar jobba lika länge skulle jag vilja börja från ett annat håll.

Jag vill börja där arbetslivet börjar och kan då se två vägar att ändra reglerna för att låta de med de tyngsta jobben få gå i pension tidigare. Ett sätt är att ta bort alla begränsningar som tex att man bara får tillgodoräkna sig de 40 bästa åren. Ett annat sätt är att koppla pensionsåldern till antal år i arbetslivet. Det jag menar är tex att den som börjar jobba som 18-åring rimligen bör ha förtjänat rätten att gå i pension tidigare än den som börjar jobba som 29-åring. Väger man då in att de fysiskt tyngsta/farligaste jobben som sliter ut folk tidigt oftast är de som kräver kortast utbildning så ser man att det blir rättvist att bägge tex har rätt till full pension efter att ha jobbat 40 år, även om den ena då får gå vid 58 och den andre vid 69.

Självklart ska bägge om de orkar, kan och vill få jobba kvar längre och då tjäna extra pension. Men att kräva av den som har ett tungt jobb att jobba i 49 år för full pension men bara kräva 38 års arbete av den som suttit bakom ett skrivbord är inte rättvist. Ändå är det just vad man gör när man kräver att bägge ska jobba till 67 års ålder.

Ge full pension baserat på antal arbetade år istället för antal levda år

Därför föreslår jag att man ska ha rätt till full pension efter tex 40 års arbete och varje år man jobbar efter detta ska vara med skattelättnader etc som ger en bättre pension. För faktum är ju att om den som börjar jobba vid 18 och väljer/orkar jobba till 67 bidrar så mycket mer till pensionssystemet än om denne slutat jobba vid 58 så att det är rättvist om denne då når upp i samma, eller till och med högre allmän pension än den som bidragit med ett högre belopp, fast under färre år.

Att inget parti som påstår sig företräda arbetare driver en sån här linje är direkt märkligt. Ändå gör det så kallade arbetarpartiet allt de kan för att urholka pensionerna för de som arbetar och istället dela ut dem till de som inte arbetat (i alla fall inte i Sverige)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...