Jämlikheten för fula då?

Jag har inget emot jämlikhet i sig. Tvärtom så tycker jag lagen ska utgå från alla människors lika värde. Det är också bra om vi kan hindra extrema skillnader mellan tex rika och fattiga. Dock är det viktigt att det görs i första hand genom att lyfta fattiga, inte genom att trycka ner rika. Fattigdomen blir inte bättre för att den delas av fler.

Men det finns ju andra resurser än ekonomiska. Intelligens är en sådan. I viss mån kan god utbildning lyfta de som har svårt intelligensmässigt, men är man utvecklingsstörd, dvs har en IQ under 70, så kanske det inte räcker. Men det är inte temat för idag.

Ålder är en resurs och det mänskliga värdet har väl kanske sin höjdpunkt vid 25-30 år, utifrån att det är vid den åldern många är starkast och man är som mest attraktiv. Åldersdiskriminering är ett problem som kan i viss mån kan göra något åt, men det är inte heller temat för dagens blogginlägg.

Däremot vill jag resonera lite om attraktion. Det är välkänt att feta har svårare att få bra jobb och att den som är snygg tjänar mer än de fula. På dejtingmarknaden är utseendet ännu viktigare. Många är de Incels som aldrig får skaffa barn för att de inte anses snygga nog att avla på. Förvisso betyder det att resten av oss måste avla flera barn för att det ska jämna ut sig. Men det är inte särskilt jämlikt.

Hur ska politikerna kunna göra för att minska klyftan mellan snygga och fula? Ska vi subventionera skönhetsoperationer? Jag tycker inte det. Jag tror mer på att uppskatta olikheterna. Då kanske den som inte ses som attraktiv av så många kan börja uppskatta sig själv och därför bli attraktiv för någon som gillar det som är annorlunda. Sen har jag en annan idé. Sänk spritskatten. Alkoholen har hjälpt fula att få sex under många hundra år. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...