Läslovet som inte behövs

Inspirationen till denna artikel fick jag av Segen Meles i Aftonbladet. Hon är inne på att böcker ska vara inspirerande så behövs inte läslovet för att tvinga någon att läsa. Jag tänker på mina egna kamper mot barnen när det gäller att få dem att läsa istället för att spela.

Men på något sätt förstår jag att det är roligare med att kriga på låtsas än att läsa något som är så politiskt korrekt så att ingen ska kunna uppröras av det. Den barnkultur jag minns bäst är faktist det som var sorgligt men lärorikt, tex när Jonathan dog i Bröderna Lejonhjärta eller rasismen i Tom Sawyers äventyr, men också strapatserna i Barnen från Frostmofjället.

Men jag tänker också på Netflix idag, vars historiska skildringar är så verklighetsfrämmande så de påminner mig om varför jag ogillar science fiction, det är så overkligt så man kan inte tro på historien. Svarta som äger bomullsplantager är väl den stora extremen, men även i Maria Wern på Gotland så var det i tidigare säsonger så vitt så det var nästan lika overkligt, men alla nya kollegor är mer färgglada.

I tillägg så har man blandat in så mycket homosexualitet så hetrosexuella ses som udda och könsdysfori det normala. Jag tänker tex på Sex Education, där första säsongen var underhållande. Då var det bara en bög med, Trumpenis. Men den sista säsongen orkade jag inte ens se klart. Det fanns stort sett ingen som var normal, inte ens om man räknar bögar som normala. Men även i övrigt så vet man att det i alla serier måste förekomma en homosexuell i viktigaste birollen. Detta även om man aldrig ens vet vad de övriga har för sexuell läggning. Visst har alla en och annan bög som kompis, men även om det är naturligt så är det inte naturligt för barn att ständigt fundera över sin sexuella identitet.

Om barnböckerna bara lite har tagit efter kraven på korrekthet så förstår jag varför barnen måste tvingas läsa. Det är helt enkelt inte kul när allt ska vara normalt. Försök lyssna på en politiskt korrekt stand-up. Jag som inte gillar snubbelhumor tycker det är roligare med ett mustigt språk och där man ibland blir överraskad över hur sjukt något kan vara. Det tror jag gäller många ungdomar också.

För vuxna vill jag rekommendera en bok som är kort, lättläst och kul, utan att vara ett dugg politiskt korrekt. En Bartenders Betraktelser av Lars Filipsson. Den finns på både Amazon och Apple. Men köp den bara om du gillar grov humor och det som är politiskt inkorrekt. Annars kan du återgå till all korrekt litteratur som finns där ute.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...