När allt blir försäljning

Jag är van vid försäljning. Därför är det bara ett irritationsmoment när tex optiker, som ska göra det som är bäst för dina ögon försöker sälja mer än man behöver, eller tandläkarna ska pracka på dig försäkringar eller sälja in behandlingar som kanske inte behövs. Att apoteken förefaller tycka smink och hudvård är viktigare än mediciner är värre. Här närmar vi oss faktiskt det som är farligt för människors hälsa. Viktiga mediciner finns inte i lager – men alvedon säljs hos Ica och hudvårdsprodukter dominerar på apoteket som också försöker sälja på dig vaccin. Behövs vaccinet? Inte vet jag. Och det är inte frågan om behov som är det viktigaste för apoteket, frågan är vad de kan sälja och hur de tjänar mest pengar.

Men det stora problemet på kort sikt är att sjukvården blivit likadant. När du ringer 1177 så får du nästan alltid rådet att åka in. De vågar inte säga: ”Ta en alvedon och vänta i tre dagar” för att det har hänt någon gång att de haft fel och någon har dött. Då blir det ett jävla liv, så det säkraste är att alla åker in. Det budskapet gillar också vårdgivarna, för de får betalt för varje akutpatient. Kan de efter fem minuter skicka hem dem med rådet att: ”Ta en alvedon och vänta i tre dagar” så kan de fakturera skattebetalarna många sköna tusenlappar. Jag har försökt hitta vad tex Region Stockholm betalar för korta akutbesök men inte lyckats hitta det.

Men de kan tjäna ännu mer pengar. Om de tex istället för att ge dig en alvedon skickar dig vidare till en specialist inom samma koncern, så kan företaget tjäna ännu mer pengar. Varje gång du går in genom dörren till en vårdgivare (eller ringer dem) så betalar skattebetalarna. Att bolla runt patienter är en affärside, inget annat. Däremot att ge avancerad vård kan vara kostsamt. Om du kan fakturera X för en ”kvalificerad hjärtoperation” så är det mer lönsamt att bedöma en standardoperation som kvalificerad och att undvika den operation som faktiskt kräver lite mer än billigaste ”kvalificerad hjärtoperation”. Förvisso kan du alltid kompensera för dyrare besök genom att skicka runt patienten lite extra, men det kan vara en bättre affär att hitta ett enklare problem att åtgärda. Så fungerar det när allt är försäljning.

Samma sak gäller på skolans område. Om en elev ger dig tex 50000 och kostar 40000 så är allt bra. Men om eleven är lite krånglig och tex behöver extra resurser, då är det viktigt att kunna fakturera för det. Kan skolan få betalt ta in en assistent och samtidigt använda denne som en extra resurs för övriga lärare kan de kanske skära ner på en lärartjänst eller undvika att ta in en vikare. Vikarier är dyrt. När man inte kan höja priset måste man sänka kostnaderna.

Hur kan de då göra för att de köpa in skolmat som uppfyller alla skallkrav, dvs är näringsrik etc, men samtidigt så billig som möjligt. Jo man försäkrar sig om att blanda smaker så att det är någonting i som de flesta inte äter. Då går det åt mindre. Sen de få dagar det är något gott så får barnen bara ta 3 pannkakor (fast de enligt egen utsago tar fler och äter upp till 15). Man behöver inte förstå mycket ekonomi för att inse att det inte går att göra pannkakor så ofta om barnen äter 5 gånger så mycket som en beräknad portion. Då är det bättre att fortsätta med pasta pesto med svamp och ädelostsås eller jambalaya med rostad majs och yoghurt (exemplen är från ena sonens skola under två dagar). Det är bra mat, inte tu tal om det. Men det är inget som tilltalar kräsna barn. Om då barnen blir bråkiga och lättretliga på eftermiddagen eftersom de ätit en massa godis för att bli mätta eller helt enkelt är hungriga, så kan man alltid hoppas någon kan få en diagnos så det går att få in extra pengar. Allt går att sälja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...