Polisen har inte alltid rätt

I Nyhetsmorgon på TV4 sitter en polis och pratar om reglerna vid cykelöverfarter. Detta utan att han verkar ha en aning om vilka regler som gäller.

Cyklister har väjningsplikt

Transportstyrelsen reder ut vad reglerna säger: ”Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg.” Det är ganska enkelt och det är egentligen det enda cyklister behöver veta. Ändå är cyklister generellt värdelösa på att lämna företräde och tror att bilister ska släppa fram dem. Jag har till och med varit med om en cyklist som cyklade mot röd gubbe på övergångsställe och jag körde bil och hade grönt men ändå började cyklisten hytta med näven mot mig när jag körde.

Eftersom det främst tycks vara manliga cyklister i trånga byxor som har problem med humöret så misstänker jag att det kan vara kopplat till att byxorna trycker åt kring kulorna så att det gör ont och gör dem extra lättirriterade.

En del av förvirringen kan möjligen också bero på att reglerna också säger: ”Vid obevakade cykelpassager ska fordonsförare på vägen anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på cykelpassagen.

Men som bilist är det viktigt att veta att cyklisterna ska lämna företräde. Om alla följer reglerna så minskar risken för missförstånd. Sen kan man så klart som bilist alltid stanna och markera att man låter cykeln köra före, kanske vill man inte tvinga denne att bromsa i en uppförsbacke. Men att bägge stannar och tvekar istället för att köra är oftast något som både sinkar trafiken och skapar osäkerhet. Därför är det generellt bäst att följa reglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...