Risk eller chans

En man och en kvinna tänker sitter på samma fullsatta tåg och funderar: Vad händer om alla skulle få ha sex med alla de vill ha sex med. Mannen tänker på alla han vill ha sex med och börjar le. Kvinnan tänker på alla hon inte vill ha sex med och blir livrädd. 

Tänk om mannen funderat på vilka som skulle vilja ha sex med honom instället för att bara tänka på sina egna drömmar. 

Tänk om kvinnan vågat drömma om det mest lockande istället för att bara se hoten. 

Frihet är både möjligheter och hot. Trygghet är frånvaron av både möjligheter och hot. Därför måste livet vara en balans mellan de båda. 

Tryggheten måste garanteras med rätten att säga nej. Friheten garanteras med rätten att säga ja. När tryggheten växer sig större än friheten kvävs vi. När friheten växer sig större än tryggheten råder djungelns lag. 

Vi måste inte välja antingen eller. Vi kan välja både och. Det är det politiken måste handla om, att ge människor möjlighet att få ta risker, att chansa och att se möjligheterna. Samtidigt måste man begränsa människor från att tvinga sig på den som inte vill vara med på något.

Varje individs frihet måste få vara så stor som möjligt, så länge den inte begränsar någon annans frihet. Politiken handlar om avvägningar mellan de bägge, men när man ständigt fokuserar på trygghet och tar bort möjligheterna så kväver man befolkningen. Det är kanske bra för BNP och skattekraften att vi är nyttiga produktionspaket, men livet handlar inte bara om att överleva utan också om att njuta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...