Skillnaden egna och andras pengar

Så här i Nobeltider finns det skäl att påminna om vad Milton Friedman, nationalekonom och mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976 har sagt

Det finns fyra sätt att spendera pengar på. 

1. Du kan spendera dina egna pengar på dig själv. När du gör det är du noggrann och försöker få ut så mycket som möjligt av dina pengar.

2. Du kan spendera dina egna pengar på någon annan. Till exempel en födelsedagspresent. Då är du inte riktigt lika noggrann med presentens innehåll, men försiktig med kostnaden.

3. Du kan spendera någon annans pengar på dig själv. Då kommer du garanterat ha en trevlig lunch!

4. Du kan spendera någon annans pengar på någon annan. Då är du varken särskilt orolig över hur mycket pengar det handlar om, eller precis vad du får för dem.

Observera att även om han har rätt i ovanstående så är jag ingen anhängare av alla hans ideer. Jag bara inser att man kan hitta guldkorn överallt och när något säger något klokt så kan jag hålla med, oavsett vem det kommer ifrån eller vad jag misstänker att denne har för agenda.

Ovanstående är något som svenska politiker bevisar mycket väl då de oavsett var de befinner sig på vänster-högerskalan är mycket frikostiga med att slösa med andras pengar. Det får kosta vad det vill att behålla makten. Man kan regera med någon annats budget eller vara styrda av partier man inte vill låta sitta i regeringen. Men så länge man kan betala med andras pengar så spelar det ingen större roll. Detta är ett problem i dagens samhälle, som jag tyvärr inte har någon lösning på (än).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...