Ta makten över ditt eget liv.

Det tar 21 dagar att skapa en vana, och att avsluta en vana. Det är en klyscha som har mer än spår av sanning i sig även om det inte är 100% sant i alla hypotetiska fall. Men genom att tänka rätt och koppla tankarna till fysiska aktiviteter så befäster du sunda tankar och sunda vanor.

Precis som David Eberhard säger att man kan inte mobba (verbalt) den som inte tar åt sig så kan man välja att även i andra avseenden bestämma sig för att styra sitt liv istället för att styras av andra. I det lilla kan det handla om att få något jobb gjort innan man öppnar mailboxen, även om det bara handlar om att bädda sängen. Men även i större sammanhang så är vanorna viktiga. Det kan handla om att börja träna (gör en armhävning om dagen i 21 dagar) eller att sluta röka. Nikotinet är ute ur kroppen efter ca 2 dygn. Resten handlar om att bekämpa en vana. För att göra det, gäller det att tänka rätt och sen koppla det till handlingar. När tex röksuget sätter in, gör en armhävning (eller ät ett äpple).

Men även om det tex handlar om ekonomi så är det viktigt att tänka rätt. Gräver man ner sig i vad synd det är om mig för att jag inte fick någon löneförhöjning, eller vad jobbigt att räntorna stiger så blir det än jobbigare att faktiskt ta tag i problemet. Väljer man istället att se det som en utmaning, så blir det mer spännande. Därmed inte sagt att det är enkelt eller att alla lyckas, men chansen är definitivt större än om man inte gör något. Tänker man att ”nu ska jag tjäna lite extra denna vecka” så är det större chans att lyckas än om man bara tänker att ”Fan pengarna räcker aldrig till”. Följer man dessutom något av råden jag skrivit om tidigare för att Tjäna mer pengar så ökar sannolikheten att öka ytterligare.

På den tiden jag spelade poker så lärde jag mig att spela med de kort man får istället för att gnälla på att man bara får skitkort. Det är så, alla får inte lika bra kort. Alla har inte samma chans att lyckas. Men det gäller att göra något av det man har, och se det positiva. Religiösa pratar ibland om tacksamhet och i USA har man en hel dag om året man firar sånt man är tacksam över.

Känner du att du inte orkar ta tag i rökningen, ekonomin, dina plågoandar, träningen eller den galne chefen nu så vänta. Men börja tänka positivt. Vad har du att vara tacksam över? Antingen så är det så jävla illa så det inte kan bli värre och då betyder ju det att varje förändring måste bli till det bättre. Eller så kan du glädjas åt att du inte är på botten än utan fortfarande lever och kan styra dina tankar. Ja och är läget bättre än så kan du till och med göra en lista över saker att glädjas åt. Skriv ner dem, en sak per dag. Sen kan du klistra dem på kylskåpsdörren eller lägga den i en låda där du kan ta fram dem när det känns tungt.

Själv har jag förlorat miljonbelopp på pandemin och kriget i Ukraina men jag gläds åt att Ukraina håller ut, att jag har underbara ungar, världens bästa fru, jag har ett bra jobb och kan börja bygga upp ekonomin igen. Jag är dessutom hyfsat frisk, om man bortser från lite småsaker som diabetes, astma och andra detaljer. Jag är igång med träningen efter senaste svängen med Covid. Jag har fortfarande förbättringspotential när det gäller kosthållning. Sommaren börjar närma sig. Ja listan över glädjeämnen kan göras lång. Nu gäller det bara att knyta det till en aktivitet. Jag skriver det här. Du kan skriva det på en annan lapp, flytta en sten från plats A till B, bryta en tändsticka eller vad du vill som hjälper till att fästa det i minnet. Gör du dessutom något fysiskt, som en armhävning så kan du lägga till att du blir starkare för varje dag på listan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...