Till mig själv på min 70-årsdag

Många vill dela med sig av sin visdom till yngre. Då jag står mitt i livet så vill jag gärna också dela med mig av min visdom till de äldre, till exempel till mig själv i framtiden. Om jag skulle skriva ett brev till mig själv för att läsas när jag fyller tex 70, skulle det kunna se ut så här:

Grattis din gamle fan.

Vem hade kunnat tro att du skulle leva så länge när du härjade runt som ung. Jag minns när en yngre version av oss vid 13 års ålder ansåg att han levt halva sitt liv. Han räknade med att om han levde vid 26 skulle bara en tråkigt vardag med jobb och helgfylla återstå fram till döden. Det var inget att tråna efter i 50 år. Men jävlar vad du har levt. Du har haft så mycket upplevelser i livet så det finns något att berätta om på hemmet, om du hamnar där. När man inte kan leva själv i världen därute så får man leva på minnena.

Men jobbet då? Hoppas att du har slutat jobba innan hälsan satte stopp. Du kanske tjänar lite extra på lite småjobb, som att sälja lägenheter på solkusten till skandinaver och britter som ändå aldrig kommer att vara där, eller att översätta för de som flyttat till Spanien men aldrig orkat lära sig språket. Kanske ägnar du några timmar om dagen åt investeringar eller har startat ett nytt politiskt parti – nu när ingen kan straffa dig genom jobbet för att du tycker fel och du har tid. Hoppas du fortsätter träna i alla fall och inte bara sitter och svamlar om gamla minnen och dricker vin.

Undrar förresten hur världen ser ut idag? Lyckades vi stoppa Putins pojkar? Gjorde Ukraina jobbet för oss? Eller är du kanske en av dem som aldrig får fylla 70, eftersom de ryska mördarna skickade hem dig i liksäck istället för tvärtom. Nåväl hoppas du lever din gamle stöt, men om inte så har du i alla fall haft ett bra liv och det var bättre att du tog smällen än dina barn. Det har du ju alltid sagt.

Hoppas du har en bra relation med de vuxna barnen och kanske till och med barnbarn som kommer förbi och visar upp sina teckningar och tigger pengar ibland. Glöm inte att det är far- och morföräldrars jobb att skämma bort barnbarnen.

Fan, 70 är ingen ålder. Fira med att ge frugan ett stort och hårt paket i skinn. Om det nu är så hårt än förstås, och stort. Nåväl njut en kärleksakt på din födelsedag om det går. Man vet aldrig när de de får bända ner staken för att få igen kistlocket över en, men det man vet är att då är det slut på sexlivet.

Bäst att ta en sup också, eller i alla fall ett glas vin. Gärna en halv Bib om hälsan tillåter. Man vet aldrig när man slutar dricka. Men det är förmodligen också när de spikar fast kistlocket. Om du inte redan skrivit testamente gör det och kräv att få med en Bib eller två i kistan. Det vore ju trist att ligga ensam i jorden och vara helt nykter in i döden.

Jaja lever du tills du är 80 så kanske jag skriver ett nytt brev till dig. Njut nu av födelsedagen och skänk farsan en tanke. Du är äldre än vad han någonsin fick bli. Skål på dig.

Från dig själv, men något yngre.

Hur skulle ditt brev till dig själv på din 70-årsdag se ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...