USA-valet och dess påverkan på Sverige.

Joe Biden

Joe Biden har anklagats för att använda sin politiska makt för att gynna sin sons affärsverksamhet i Ukraina. Under 2019 bad president Trump den ukrainske presidenten att undersöka Bidens inblandning i ett ukrainskt gasbolag. Dessutom har det förekommit anklagelser om sexuella trakasserier mot Joe Biden, likaväl som mot Trump. Biden har också anklagats

Donald Trump

Donald Trump har anklagats för att ha missbrukat sin makt som USA:s president genom att pressa ukrainska tjänstemän att utreda Joe Biden. Han har också anklagats för att hindra rättvisa under Muellers utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016. Dessutom har det förekommit många anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp mot Donald Trump.

Jag förstår varför amerikaner avstår från att rösta

Sammanfattningsvis har både Joe Biden och Donald Trump anklagats för olika korrupta handlingar. Det är upp till väljarna att avgöra vilken kandidat de anser är mer lämpad för presidentposten eller att inte rösta alls. För man måste inte välja om man inte vill.

Samtidigt ska det påpekas att anklagelser och bevis är två olika saker. Men vanan att politiker kastar skit på varandra är nog tyvärr här för att stanna, inte för att det övertygar tveksamma, men för att det hjälper till att egga/hetsa/motivera de egna.

Varför är det allvarligt för Sveriges del?

Jag ser två stora problem med detta för Sverige. För faktum är att vi även om vi saknar rösträtt i USA-valet så påverkar valet oss.

  1. Den nu pågående NATO-ansökan kan påverkas av valet i USA. Det är allmänt känt att Trump är mer för USA först än intresserad av att arbeta med NATO. Därför kan man tro att påtryckningar på Turkiet, löften om skydd till Sverige etc skulle minska om vår ansökan inte är ratificerad av alla innan valet i USA.
  2. Svenska politiker tycks tro att de svenska valen är presidentval. Detta trots att vi varken har president eller får välja regeringschef. Men kampanjerna tar efter USA. Det ser vi nu med tex brunsmetande från vänster till höger och ”Arja Magda” från höger till vänster.

Tyvärr leder detta väljarförakt till ökat politikerförakt och kan på sikt hota demokratin. Jag önskar vi kunde få mer av respektfulla samtal i politiken, för det är bara så vi kan öka förtroendet för politiker. De som kastar bajs på varandra kommer alla att lukta skit när det hela är över, även om de deklarerar sig som vinnare. Det är lika säkert som att ömsesidiga korruptionsanklagelser får många tveksamma väljare att betrakta bägge kandidaterna som korrupta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...