Vad du måste veta om taxi i Stockholm

Det är lätt att bli blåst på av taxi i Stockholm.

Det är lätt att bli blåst när man åker taxi i Stockholm. Jag ska nu berätta om några sätt de använder för att blåsa dig och hur man kan undvika att bli lurad.

Hur fungerar taxipriser

Taxipriserna sätts normalt av en taxameter och baseras på tid och distans. Oftast är det en kombination av de två som används. Så priset beror både på hur långt du åker och hur lång tid resan tar. En kort resa som tar längre tid, tex på grund av trafiken blir dyrare än samma sträcka som går fortare. Priserna kan också variera beroende på tiden. Det är ofta dyrare på nätterna då till exempel personal kostar mer. Det kan också vara fasta tillägg vid tex Arlanda och centralstationen då de platserna tar extra betalt för Taxi att köra in på området. Orkar du tex gå ut på Vasagatan och ta en taxi kan du tjäna några kronor jämfört med att ta den direkt utanför tågstationen.

Utöver detta finns också fasta priser. Det är när man kommer överens med chauffören om vad en resa ska kosta. De flesta bolag erbjuder fasta priser. Men ofta är taxameter billigare om det inte är extremt mycket trafik. Men det gäller inte alltid, så kolla och gör din egen bedömning. Fördelen med ett fast pris är att du vet vad du får.

Taxi Stockholm är bäst

Det är bara att konstater att förarna på Taxi Stockholm är bäst. Deras förare hittar ofta bättre än andra och de har kollektivavtal. De har alltid tex barnstolar i bilarna och kommer i tid. Därför är de alltid pålitliga.

Taxi Kurir och vissa andra seriösa bolag saknar krav på kollektivavtal och är ofta lite billigare. De är fortfarande pålitliga och hittar du så är det ingen nackdel att välja dem. I alla fall inte om du accepterar att själv skriva in adressen på förarnas GPS eller bokstavera åt dem, då de ofta inte kan stava till vanliga gatunamn. Man ska komma ihåg att det är viktigt att även de som inte pratar perfekt svenska får chansen att jobba och då är dessa bolag viktiga för att låta dem komma in i samhället.

Sen finns det taxibilar som inte är anslutna till några växlar. De kan vara fullt seriösa och duktiga förare, men det vet du inte om du inte känner dem. Därför måste du titta på priset och vara försiktig när du väljer en bil utanför de stora kedjorna. Att komma överens om ett fast pris är ofta en bra idé.

Varning för vilseledande skyltar

Vissa taxiförare förefaller försöka vilseleda dig, så de har snarlika namn som tex Taxi Stockholm för att du ska tro att det är Taxi Stockholm. Var därför försiktig när du tar en bil på gatan, särskilt om du är lite på fyllan. Ett tips är att kolla telefonnumret och jämförpriset.

Jämförpris på Taxi

Taxi måste ha jämförpriser. Det betyder att de måste tala om vad en standardresa kostar. En standardresa är 10 kilometer och tar 15 minuter.

Taxi måste enligt lagen påtala och ha skriftlig accept om deras jämförpris är över 500 kronor. Därför ligger alla nu under detta. Seriösa taxibolag kostar mellan 250 och 350 kronor ungefär i jämförpris, beroende på vilken tid du åker.

Oseriösa kostar 498 eller 499 kronor. Det kan tyckas att det bara är ca 50% extra och kanske man kan leva med det. Men taxififflarna är smartare än så. 

Hur taxi lurar dig att helt lagligt betala ockerpriser

Jag såg tex en taxi som hade enbart tidstariff innanför tullarna och enbart distanstariff utanför tullarna. Det betyder att 15 minuter innanför tullarna kostar 499 kronor oavsett hur långt du åker. Utanför tullarna kostar en mil 500 kronor oavsett hur långt du åker. Det betyder att en resa till Arlanda kostar över 1800 kronor från centrala Stockholm. Något som tex kostar 720 kronor med Taxi Stockholm och är ännu billigare med andra seriösa aktörer som tex Taxi Kurir. Det betyder att fifflarna tar mer än dubbelt upp mot det seriöst priset och det är helt lagligt.

Varning för taxibilar med nedvevade bakrutor

Sen finns det de fifflare som inte är helt lagliga. De kan tex trixa med taxametern. Det är olagligt men de gör det ändå. De kan också ha högre jämförpriser och även om lagen kräver att de tydligt informerar om det före resan så gör de inte alltid det.

Ett vanligt sätt att försöka lura folk är att veva ner bakrutorna så inte jämförpriserna syns. I moderna bilar med AC så är inte rutorna nedvevade för att hålla temperaturen nere en varm sommardag, och i Sverige finns nog knappast taxi utan AC. Därför finns det en annan anledning till att de vevat ner rutorna.

Bolt och Uber

Bolt och Uber är två taxiappar som fungerar på liknande sätt. Taxiförare kan ansluta sig till dem och de sätter sina egna priser. Du skriver in i appen varifrån och vart du vill åka. Sen betalar du resan direkt i appen, så det är aldrig någon tvekan om priset. Du behöver aldrig betala dricks eller diskutera med chaufförerna, vilket är bra då det är många av dem som inte kan svenska. Priserna är oftast billigare än traditionella taxi men inte alltid. Tex nyårsafton finns det inga billiga taxi. Du kan inte (vad jag vet) förbokade via apparna och du vet inte säkert om och när bilen kommer. Det funkar ofta bra i centrala Stockholm men inte lika bra utanför tullarna. Det händer att förare accepterar en resa men medan du väntar på bilen så ändrar de sig och tar en annan resa istället. Detta är framför allt vanligt när du vill ha en kort resa. Jag gissar att det beror på att de får en längre resa och föredrar att ta den.

Viktigt att veta är att Bolt och Uber inte har anställda taxichaufförer. Det är fria åkare och de är inte kontrollerade på samma sätt som av tex Taxi Stockholm. Därför kan det förekomma att kriminella kör taxi åt dem och det finns flera rapporter om tex våldtäkter i taxi som oftast är bilar utanför de stora växlarna. Många av blufföretagen kör ibland också åt Bolt och Uber när de inte lyckas blåsa en kund på gatan. Därför ska du ändå vara lite försiktig när du anlitar dem. Bilarna kan se ut som taxi, eller inte. Men de måste alltid ha gula registreringsskyltar som betyder taxi.

Hur undviker du att bli lurad?

Det man kan göra för att undvika att bli lurad av taxi är följande:

  • Åk med de stora bolagen, tex Taxi Stockholm och kontrollera att telefonnumret på bilen går till rätt bolags växel.
  • Använd Uber eller Bolt. Se dock varningen ovan innan du gör det.
  • Kolla alltid efter jämförpriset och hur det är uppbyggt. Har de ett billigt pris bara under en kort tid men är dyra i övrigt eller har ett pris nära 500 kronor så var försiktig.
  • Gör upp om ett fast pris innan du börjar resan
  • Åk aldrig svarttaxi.
  • Se upp för bilar med namn som liknar de stora bolagen eller har vevat ned bakrutorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...